- Dere må begynne å tro på oss!
Major Morten "Dolby" Hanche

- Dere må begynne å tro på oss!

Major Morten ”Dolby” Hanche forteller at han ble litt frustert da han fikk invitasjonen til å snakke om F-35s luft-til-luft-kapabilitet under luftmaktseminarets andre dag. Det burde ikke være noen tvil om flymaskinens evner på dette området på nåværende tidspunkt, sier Hanche. Brigader Karsten Hazel Heckl fra US Marine Corps kunne i sitt foredrag tidligere på dagen referere til blant annet øvelsen Red Flag hvor F-35 i luftkamp hadde 15 nedskytninger for hver nedskutte F-35. 15 til 1! Det er formidabelt. Og det helt i startfasen av konseptutviklingen.
Publisert: 2017.02.08
Kristian Espenes (tekst og foto)

Brigader Karsten Hazel Heckl (Chief of Staff, Naval Striking and Support Forces NATO)

NOF er fortsatt tilstede på luftmaktseminaret ved Luftkrigsskolen, og allerede tidlig på dag to har vi fått høre flere engasjerte foredragsholdere. En av dem, major Hanche, er blant annet testflyger med bred erfaring fra F-16 og jobber i dag som instruktør for kommende F-35-piloter.
– F-35 er kongen i lufta. Flygeren ønsker egentlig ikke å bruke så my tid på å argumentere for dette, for det er underordnet det som faktisk er viktig akkurat nå i F-35-debatten i følge han selv.
– Det viktige er at både politikere og militære hovedkvarter finner ut hvordan vi skal velge å utnytte F-35, som allerede i november inneværende år kommer til å fly i Norge.Sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland, poengterer i sitt foredrag at den offentlige debatten i Norge er svært problemfokusert og man velger å debattere selve anskaffelsen og kostnader.
Man må kanskje derfor fortsette en stund til med å fortelle om hvilket ”beast” F-35 er, for å bruke major Hanches eget ord på flymaskinen. All testing og alle øvelser viser altså at F-35 er en manøvrerbar maskin som skaper alvorlig trøbbel for andre kampfly i luftkamp. Det handler om at man i stort finner og uskadeliggjør motstanderen lenge før han vet hva som traff han, bokstavelig talt. – Det er en helt ujevn kamp, og i dette finnes ingen ridderlighet i det hele tatt, fortsetter major Hanche.


Fra dagens første paneldebatt. (Major Hanche, generalmajor Skinnarland og brigader Heckl (USMC))

F-35 blir omtalt som et femtegenerasjons kampfly og tittelen på årets luftmaktseminar er Evolution to a 5th Generation Air Force - Norway´s Shield and Sword?

Generalmajor Skinnarland betegner F-35 som både en game-, set- og matchchanger, men fremhever at anvendelse og effekt krever at vi har utviklet konsepter og riktig kompetanse.
Og det er nettopp konsepter som må være i fokus nå, mener major Hanche. – Vi må ta valg nå. I regjering, i departement og i hovedkvarterene. Hvordan skal vi bruke F-35 til forsvaret av Norge? Vi må tenke om, når, hvor og hvordan. Hvor taktisk offensiv skal vi være, hvor mye myndighet skal delegeres til flygeren, skal vi drive med nærstøtte til bakkeavdelinger, patruljere rundt fartøyene til marinen eller skal vi prioritere andre mål som kanskje gir større effekt?

– Vi har ikke et femtegenerasjons luftforsvar før vi har svaret på dette krystallklart, avslutter major Hanche.

NOF har ingen problemer med å se nødvendigheten av å optimalisere Luftforsvaret for fremtidens teknologi og kapasiteter, og vi ser frem til å delta i inkluderende og konstruktive prosesser i denne sammenheng.
– Vi er opptatt av at Luftforsvaret i fremtiden må ha nok ressurser med den riktige kompetansen for å understøtte fremtidige våpensystemer, sier nestleder i NOF, Odd-Einar Eilertsen.
Forrige        177 av 1274        Neste
loader
Norges offisers- og spesialistforbund 2019
Webutvikling av:A2N