1. juli har hun tjenestegjort 40 år i Forsvaret
Major Beathe-Kristin Andestad fra Trondheim, 40-års tjeneste i Forsvaret 1.juli 2017. Foto: Maj. Bjørn Vikås.

1. juli har hun tjenestegjort 40 år i Forsvaret

- En eventyrlig reise gjennom 40-års tjeneste for Konge, Folk og Fedreland – FN, MFO og NATO, sier den erfarne offiseren.
Publisert: 2017.06.28
Bjørn Vikås (tekst)
Beathe er født i Trondheim og oppvokst i området Møllenberg/Bispehaugen og hennes militære karrieren startet i 1977 ved Befalsskolen for Hærens Våpentekniske Korps, BSHVK, på Helgelandsmoen. Dette var det første året med opptak av kvinnelige befalsskoleelever i Forsvaret.

De var fire jenter som gjennomførte befalsskolen og ble uteksaminert som sersjanter 1. juli 1978. Dette var et historisk øyeblikk . Forsvaret hadde ikke tenkt på hva og hvor de skulle tjenestegjøre etter befalsskolen. Forøvrig mente Forsvaret det ble for «farlig» å sende kvinnene til de stående avdelingene i Nord-Norge,så det endte opp med at to av de fire fikk reise til Arsenalet i Troms (ATRO) i Bjerkvik , men ikke lengre nord, og to måtte være igjen på Helgelandsmoen.

I 1979 ble hun tatt opp som første og eneste kvinnelige elev pa Befalsskolens Øverste Avdeling, BSØA som da lå i Kongsberg. BSØA, som var forløperen til Krigsskole I var da ettårig og hun ble uteksaminert sommeren 1980.

Sommeren 1980 fikk, Hæren, Helgelandsmoen, og Hærens Yrkesskole for Våpentekniske korps (HYSVT) sin første kvinnelige troppsjef. Der ble hun frem til 1982 hvor hun reiste ut på sitt første internasjonale oppdrag i Midtøsten. Det ble to kontingenter , 9 og 10, i UNIFIL , Normaintcoy , Tibnine i Libanon.
Hun ankom Libanon få dager før Israels invasjon i juni 1982 og fikk dermed en brå start på sine opplevelser og erfaringer på det å være i et krigsområde og delta i internasjonale operasjoner.

Etter 13 måneders tjeneste i UNIFIL gikk turen hjem til Norge og videre nordover til Teknisk Kompani på Bardufoss, og var der frem til 1985. Deretter ble det en tur sørover igjen til Helgelandsmoen. Det var enda ikke mange valg på tjenestesteder for kvinner.
På Helgelandsmoen ble det beordring som administrasjons offiser på HYSVT hvor hun ble frem til nytt oppdrag for UNIFIL og Normaintcoy i Libanon 1988 – 1989. Deretter bar det tilbake til Helgelandsmoen i 1989 for nye utfordringer og muligheter.

Fra 2002 ble det ny beordring og ny jobb ved Forsvarets Logistikk Organisasjon (FLO) på Kolsås og var der frem til 2007. I denne perioden, 2005 - 2006 tok hun atter et nytt midlertidig internasjonalt oppdrag, nå som observatør for UNTSO i Libanon.

Noen tøffe utfordringer og erfaringer i Midtøsten satte sine spor og etter det siste oppdraget var det på tide å roe ned litt og søkte da stilling som saksbehandler ved Forsvaret Personell Tjenester(FPT). Men der ble hun ikke lenge, for allerede i 2009 dro hun ut igjen, nå i oppdrag for Multinational Force & Observers (MFO) i Egypt. Denne gangen som Liaison og ikke minst historisk i MFO da hun ble den første kvinnelige liaisonen I styrken. MFO og Nord-Sinai ble hennes tjenestested i nesten 13 måneder.

I 2010 var hun tilbake i Norge og denne gangen til Forsvarets Personell Tjeneste i Oslo.
Men som hun selv sier, «jeg er en meget rastløs sjel», så det gikk det ikke lenge før hun søkte nye utfordringer og fikk da jobben som Sjef for den Norske Støtteelementet i Brunnsum, Nederland. Etter 4 år der ble det flytting hjem til Norge og ny beordring til Oslo og Forsvarets Personell og Verneplikt Senter (FPVS) fra august 2015.

Med nye omorganiseringer ble valget om enten pensjonisttilværelse eller å se om det var flere muligheter "der ute". Etter få måneder hjemme i Norge dukket muligheten opp ved den nyopprettede NATO Force Integration Unit (NFIU) i Latvia. Etter kort tid i Norge ble det flytting og ny beordring fra 1 januar 2016. En spennende jobb i Baltikum, i det nordøstlige hjørnet av Europa. Der hun deler sine solide erfaringer med et internasjonalt team fra 11 forskjellige nasjoner. Som hun selv sier er jo dette hennes siste, i alle fall i Forsvaret, beordring og jobb som offiser før en eventuell pensjonist tilværelse. Så det er bare å «nyte» siste tiden i uniform, så vil hun se hva fremtiden bringer.

Nå kan hun bare å mimre over alt det hun har vært med på. Hvilke fantastiske muligheter det har vært både i Norge og ikke minst utfordringene i internasjonale operasjoner, selv om alt ikke har vært like hyggelig. Hun angrer ingenting på de valg hun har tatt, bare de hun ikke tok.

- Du lever i din egen boble “der ute”, og med et samhold og vennskap på en helt spesiell og unik måte som ikke kan sammenlignes med noe. Derfor kan det til tider være litt tøft å “komme hjem” og det kan ta tid å lande etter et oppdrag, avslutter hun.

Fredag 30.juni 2017, blir hennes 40-års tjeneste markert ved den Norske Ambasaden i Riga Latvia, der hun tildeles Forsvarsmedaljen tredje Stjerne av Forsvars Attaché Oberst Laila Kvammen Lie.

NOF ønsker å gratulere Beathe-Kristin Andestad med en fantastisk karriere og en velfortjent pris. Videre ønsker vi henne lykke til videre med flere eventyr, sier informasjonsansvarlig i NOF, Markus Källvik.

Forrige        142 av 1280        Neste
loader
Norges offisers- og spesialistforbund 2019
Webutvikling av:A2N