100 år med Norsk Militær Luftmakt ble feiret på Kjevik under Bernt Balchens Airshow 13. mai.

Airshow på Kjevik

100 år med Norsk Militær Luftmakt ble feiret på Kjevik under Bernt Balchens Airshow 13. mai.
Publisert: 12.05.18
100 år med Norsk Militær Luftmakt ble feiret på Kjevik under Bernt Balchens Airshow 13. mai.

Av: Sverre Mejlænder-Larsen, FriTV

I 1912 kom det første militære kampflyet på vingene i Norge. Ubåt Offiseren Dons reiste ut av landet for å ta flytimer og returnerte med et fly i lasten. Dette førte til at Marinens- og Hærens Flyvåpen ble dannet.

Bernt Balchen ble født i Tveit, en gammel kommune, hvor Kjevik ligger i dag. Som flypioner var han den første som fløy over sydpolen. Han deltok aktivt som pilot og oberst under 2. verdenskrig. Han ligger begravet i USA.

Helgen startet med Beer call/get together i Hangar 2 fredag kveld for alle ansatte og inviterte. Det ble servert grillmat fra Norges største grill som var på utlån fra Dyreparken. Hangaren var rigget med scene hvor Åsmund Åmli Band spilte opp til dans.


Luftforsvarets Skolesenter Kjevik(LSK) var omgjort til et festivalområde og håndterte tusenvis av fremmøtte på en meget god måte.
 

Luftrommet var til en hver tid fylt med veteran- og jagerfly fra de fleste epoker. Politiet, sivil- og militær redningstjeneste og Forsvarets Bell helikopter var også en stor del av arrangementet. Det hele toppet seg med en taktisk øvelse med F-16, Bell 412, Orion og markører fra EASA klassen på LSK.

Sersjantene; Leistad, Backe og Santana, var bokstavlig talt i himmelen da de fløy taktisk med helikopter over de fremmøtte tilskuerne.


Dagen ble avsluttet med messemiddag i gallauniform hvor Sjef LSK, Oberst Espen Sanna takket all ved å referere Balchen under krigen; ”Vi løser det!”.


Skrevet av: FriTV Sverre Mejlænder-Larsen
Forrige        564 av 1379        Neste
loader
Norges offisers- og spesialistforbund 2020
Webutvikling av:A2N