Gratulerer med frigjørings og veterandagen 2022
Denne helgen feirer vi 77 år med fred, de som kjempet for Norge og veteranen som har vært med på å skape fred ute i verden. Igjen er Europa urolig. Et funksjonelt forsvar og en god totalberedskap har aldri vært viktigere enn nå.

Gratulerer med frigjørings og veterandagen 2022

Denne helgen er den offisielle markeringen av at Norge har vært et fritt land i 77 år. I disse tider er det spesielt viktig å minnes hva krig og konflikt gjør med en nasjon og menneskene som bor der.
Publisert: 2022.05.07
Torgrim Halvari
Igjen drønner kanonen, kulene flyr og mennesker dør. Igjen opplever Europa krigsuhyret og dets uvesen. Igjen opplever vi hvordan en manns makt kan ødelegge et demokrati, en nasjon og tusener av menneskers liv. Igjen er Europa og verdens sikkerhet truet.

Tyskernes angrep på Polen i 1939 var starten på andre verdenskrig. Russernes angrep på Ukraina er starten på en ny periode i Europas historie. Hva vi vil stå igjen med etter denne krigen vet bare fremtiden.

Men en ting er sikkert da som nå, et sterkt forsvar og sterke allianser er viktig for å hindre angrep og for å bevare et fredelig Europa. Vårt forsvar er akkurat det navet sier, et forsvar for land og folk.

NATO og andre alliansene vi har med forskjellige nasjonalstater og organisasjoner er svært viktig for vår og andres sikkerhet. Den usikre situasjonen i Europa har styrket denne alliansen, og snart kan kanskje Finland og Sverige være en del av NATO.

Men beredskap og forsvar er så mye mer. Vi må ikke glemme vår totalberedskap hvor hele nasjonen må samordnes så vi i en eventuell krise har et system som kan avverge eller begrense konsekvensene av trusler mot Norge.
Fra det å være selvforsynt med mat til hvordan å beskytte seg mot dataangrep er viktige brikker i totalberedskapen.

Den 24. mars 1945 ble ukraineren Fedir Kompaniyets tildelt den gylne stjerne med tittelen Helt av Sovjetunionen. Seniorsersjanten ble sammen med troppen sin de første soldatene som gikk inn og frigjorde Kirkenes.

For to år siden feiret vi at det var 75 år siden den nordlige dele av Norge ble frigjort fra Tyskernes okkupasjon.
25. oktober krysset sovjetiske styrker grensen mellom Sovjet og Norge. Freden var endelig kommet til landet.

Siden da har Norge vært et fritt land, men mange nordmenn har bidratt til at andre områder i verden har fått sin fred.
Fra de som deltok i Tysklandsbrigaden til pågående fredsoperasjoner har norske kvinner og menn deltatt for å gjøre verden til et bedre sted.

All ære til disse veteranene som vi hyller i dag, men la det ikke bare bli med denne ene dagen. La oss hedre dem året rundt. Noen gav sitt liv for freden på fremmed jord, noen når de kom hjem. Mange ofret familie, skolegang, jobb med mere for å gjøre en innsats for andre medmennesker.

I et velferdssamfunn som vårt, hvor vi dyrker individet, idrettsstjerner og kjendiser er det veteranene som er våre største helter. Kvinner og menn som kan ende opp med å ofre sine egne liv for at andre skal få det bedre.

NOF gratulerer med frigjøringsdagen og Veterandagen.


Les mer om frigjøringe av Finnmark og den ukrainske Seniorsersjanten Fedir Kompaniyets her. 

Her kan du se hilsnene NOF fikk for to år siden under 75 års markeringen for frigjøringen av Norge. 
Forrige        124 av 1715        Neste
loader