Husk å beskytte personinformasjonen din
Illustrasjon: Alarmsentralen på Forsvarets senter for beskyttelse av kritisk infrastruktur (FSKI) på Jørstadmoen. Foto: Forsvaret.

Husk å beskytte personinformasjonen din

Tre viktige tips for en tryggere hverdag.
Publisert: 2018.08.06
Markus Källvik, informasjonsansvarlig NOF (tekst)
Som medlem av NOF er du og din familie sikret mot ID-tyveri, men av den grunn skal du ikke la være å tenke sikkerhet.

TV3 har en serie gående som heter svindeljegerne. Forrige uke hadde programmet fokus på nettopp hvordan folk kan misbruke identiteten din, og hvor lett kyniske svindlere kan svindle til seg svimlende summer. Denne episoden fikk oberstløytnant Trond Viggo Opdal i Hærstaben til å skru på varsellampene, og ønsket å sende ut en påminnelse til NOFs medlemmer om å trå varsomt.

- Som ansatt i Forsvaret er det spesielt viktig å være klar over konsekvensen av slurvete håndtering av sensitive opplysninger. I jobbsammenheng er vi alle kjent med «nice-to-know versus need-to-know». En ting er at vi må trå varsomt med personlige opplysninger, men i jobbsammenheng er vi vant til å holde ting på et need-to-know nivå. Slik burde alle tenke også i privat sammenheng, sier oberstløytnant Opdal.

Som NOF-medlem er du og familien din sikret mot ID-tyveri, og opp til 1.000.000 kroner i juridisk bistand.
 
- Det er på ingen måte grunn til å hvile på laurbærene av den grunn, men det er en trygghet vi gir våre medlemmer dersom uhellet er ute. I dagens samfunn hvor all informasjon beveger seg over nett – er det viktig å ta alle forhåndsregler slik at ikke sensitive opplysninger havner i feil hender, understreker forbundsleder i NOF, Torbjørn Bongo.

Det aller viktigste for å unngå at noen stjeler identiteten din, mener vi i NOF er at du er restriktiv med personinformasjonen – samt hvem du deler den med, fortsetter han.

Som en grunnregel skal du ikke oppgi informasjon dersom noen kontakter deg for informasjon. Da må du i hvert fall være 100% sikker på hvem avsender er. 


Her er tre grunnleggende kjøreregler:


1. Er nettrafikken kryptert? Når du overfører sensitiv informasjon som for eksempel kortnummer i nettbutikker, må tilkoblingen være sikker (se etter et grønt felt eller en hengelås i adresselinjen i nettleseren)

2. Bruk 2-trinnsverifisering der det er mulig. Da kan ingen andre logge seg inn med ditt passord

3. Har du gode passord? Bruk gjerne et passordprogram. Om du ikke orker å ha for mange passord, bør du i hvert fall unngå det samme passordet på finans og sosiale medier
Forrige        1112 av 1360        Neste
loader
Norges offisers- og spesialistforbund 2019
Webutvikling av:A2N