Hvordan bør 2 % av BNP brukes?
Liv Signe Navarsete (SP) var konkret og direkte under debatten. Senterpartiet vil beholde brigadestruktur og dedikert helikopterstøtte til Hæren.

Hvordan bør 2 % av BNP brukes?

Debatten om hvordan disse pengene skal nyttes, er nå i gang.
Publisert: 2017.06.15
Markus Källvik (tekst)
Et solid flertall av de politiske partiene har programfestet at Norge skal følge NATO-målsetningen om å bruke 2 % av BNP på forsvaret.

Partiene Ap, SP, Venstre, Høyre og FRP har alle tatt inn i sine partiprogram for valget 2017 at Norge skal følge NATO-målsetningen om å øke forsvarsbudsjettet opp mot 2 % av BNP innen 2024.
Dette vil medføre en gradvis økning per år med 2,4 mrd, og en total økning i budsjettet på 17 mrd. innen 2024.Som det fremkommer av figuren, er det først etter 2020 at 2%-banen gir budsjettøkninger ut over Langtidsplanens (LTP) forutsetninger. Den vedtatte LTPs vil altså øke og ikke minske avstanden til målsetningen.

For å sette fokus på hvordan disse pengene skal brukes, arrangerte Tankesmien Agenda en debattmorgen med tema «På vei mot et realistisk krigsforsvar». Her deltok flere sentrale forsvarspolitikere.

Under debatten så presenterte Institutt for Forsvarsopplysning (IFO) sin nye rapport om hvordan denne påkrevde økningen bør anvendes. Mer om rapporten kan du lese under linkene nederst i denne artikkelen.

Fra NOF var Stabssjef Jan Tore Hind Simonsen tilstede.
- Den fremstår som en spennende rapport, men jeg savner at rapporten fokuserer mer på hvilke incentiver vi trenger for å øke ståtiden blant personellet, sier han.

- Det er en viktig rapport IFO har tatt initiativ til. Det er bred politisk enighet om å følge opp NATO-målsetningen. Dette må følges opp. Rapporten fra IFO er neppe fasiten, men en god start på en viktig debatt. Dette må nå Regjeringen følge opp snarest, kommenterer forbundsleder i NOF Torbjørn Bongo.

Linker:
IFO-rapport
IFO-rapport kortversjon
Debattmøtet i dag
Fra Aftenposten
Forrige        220 av 1351        Neste
loader
Norges offisers- og spesialistforbund 2019
Webutvikling av:A2N