Jeg ville gjort det igjen!
-Jeg er veldig stolt av den innsatsen som Norsk soldat har lagt ned i Afghanistan, uttalte Forsvarssjefen under NOF sitt festseminar. Foto: Torgrim Halvari

Jeg ville gjort det igjen!

Forsvarssjef, Eirik Kristoffersen er ikke i tvil om at dersom det som skjedde i 2001 hadde skjedd i dag, og artikkel 5 hadde blitt brukt ville han uten å tenke seg om reist tilbake til Afghanistan. - Det var viktig at Norge reagerte og jeg er veldig stolt av den innsatsen som hver enkelt Norsk soldat har lagt ned i Afghanistan. Men har verden blitt tryggere etter 20 år i Afghanistan, mitt svar er nei.
Publisert: 2021.09.03
Torgrim H Halvari
Forsvarssjef, Eirik Kristoffersen uttalte dette i sitt innlegg som gjestene og foredragsholder da LO sist mandag arrangerte sitt jubileumsseminar for NOF. Forsvarssjefen holdt et innlegg som favnet om en rekke saker Kristoffersen er opptatt av.
Forsvarssjefen startet med å gratulere NOF med jubileet.

-Gratulerer til NOF, takk for samarbeidet, den modellen vi har i Norge med arbeidsgiver, arbeidstaker og organisasjonene er helt vesentlig. Uten denne modellen ville vi hatt et dårligere forsvar. Men jeg vil utfordrer NOF. Verden går fortere framover, hvordan skal vi henge med og ta raskere beslutninger?

Kristoffersen startet så med å gå igjennom litt av Norges forsvarshistorie og hvordan vi som nasjon har forholdt oss til kriser og krig. Kristoffersen fremhever at vårt valg om å bli medlem av NATO i 1949 var en viktig del av den norske forsvarshistorien. Han påpekte at mens man tidligere hadde ganske lang responstid har man i dag et trusselbilde som krever langt raskere handlinger.

Afghanistan


Kristoffersen husker godt den dagen alt startet, da de to tvillingtårnene ble truffet og kollapset.

- jeg husker veldig godt 11. september 2001, jeg var i Horten og trente på maritim kontraterror som en del av Forsvarets spesialkommando. Så traff flyene tvillingtårnene og da skjønte vi ganske fort at dette kommer det en respons på. Etter hvert ble vi spurt om å delta, og i Afghanistan ble vi i 20 år.

Jeg er veldig stolt over den innsatsen som hver enkelt Norsk soldat har lagt ned i Afghanistan. Vi vet fra Afghanistan-utvalgets evaluering at vi lykkes med oppdragene som var å bekjempe Al Qaida. Men ut over det, den norske innsatsen gjorde en forskjell. 60% av afghanere som i dag bor i Afghanistan er født etter 2001. Det betyr at halvparten av folket har opplevd et annet regime uten de store konfliktene eller borgerkrig. Håper ligger igjen hos ungdommen, så jeg håper at de unge får et ord med i laget når det gjelder framtiden til Afghanistan, uttalte Forsvarssjefen.

Trakassering


Kristoffersen kom etter hvert inn på hvor glad vi skal være for at vi lever i Norge, et velfungerende demokrati, men at vi også har noen utfordringer. Forsvarssjefen mente at det etter 11. september at veldig mange stater har blitt mye flinkere til å skape splid samt at debatter har blitt langt mer polarisert. Han mente det var viktig for oss som nasjon å ta vare på harmonien mellom maktutøvere som politi og forsvar, folket og myndighetene, en harmoni som gjennom mange år har gjort oss til noe ganske unikt i verden fordi vi har høy tillit til myndigheter og maktutøvere. Men Kristoffersen var svært kritisk til at mange tyr til sjikane og hets av andre.

- Jeg gikk i Pride og opplever kanskje en av de fineste dagene i fjor, en gledens dag og når vi sier at vi ikke har ordentlig frihet før alle fri er det verdt å merke seg at unge politikere i dag blir utsatt for hets når de engasjerer seg. Det er faktisk sånn at stortingspolitikere, unge politikere vegrer seg for å stille til valg på grunn av hets. Det er en alvorlig trussel mot demokratiet vårt, utalte Kristoffersen.

Vil du se hele foredraget kan du se det her. (1.08.40 ut i videoen)Forrige        27 av 1549        Neste
loader
Norges offisers- og spesialistforbund 2021
Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå