Kongen kastet glans over NVIO´s årsmøte
Veteranene var svært glade for at Kong Harald tok seg tid til å besøke NVIO´s årsmøte. Siri Jørgensen/NVIO

Kongen kastet glans over NVIO´s årsmøte

Det ble en svært hyggelig overraskelse for landsdelegatene til NVIO da kongen sist helg dukket opp på organisasjonens årsmøte. Både deltakerne og Kongen selv var synlig berørt over møtet.
Publisert: 2023.04.25
Torgrim Halvari
Årsmøtet som foregikk på Gardermoen, hadde ikke de store diskusjonene. Enighet, god stemning og godt vennskap preget møtet. Det alle imidlertid snakket om var Kong Harald sitt overraskende besøk. Dette var noe som veteranene i NVIO satte svært stor pris på. Kongen selv skal også ha blitt svært grepet av møtet med veteranene. At kongen tok seg tid til å kaste glans over årsmøtet er et tydelig signal på hvor viktig veteraner og veterantjenesten er for kongehuset.

Veteranidentitet


Mye ble diskutert over helgen og nof.no tok en prat med Generalsekretær Bjørn Robert Dahl om det han mener er viktige under årsmøtet. Han mener rekrutering av de unge er en av de store utfordringene. - Rett før landsmøtet hadde vi en ledersamling hvor vi blant annet diskuterte veteranidentitet, hvilke innhold ønsker vi å gå videre med i veteranbegrepet, hvordan skal vi tilnærme oss de unge og ikke minst kvinnelige veteraner, både forsvaret og vi sliter med å finne arenaer for dem. Når det gjelder ungdommen i dag så definere de seg jo ikke som veteran, de snakker om at de har vært ute. Vi ser at operasjonsmønsteret til forsvaret har endret seg, så det må vi også som organisasjon ta inn over oss.

Forsvarssjefen mener jo at alle som har vært i forsvaret bør kalles veteran, hva mener dere om dette?

- Det er jo en del motforestillinger blant delegatene våre på akkurat den biten. Det som er viktig å starte med er hvordan vi anerkjenner tjeneste i Forsvaret og hvordan ivaretar vi personellet og hvordan kan en veteranorganisasjon gjøre et godt arbeid i å støtte opp under forsvarets annerkjennelse av personellet. Vi får begynne med det, så får vi se hva denne veterandefinisjonen vil innebære. Vi må se på dette i en større helhet enn det vi har gjort, avslutter Dahl.


Generalsekretær Bjørn Robert Dahl mener vi må vurdere på nytt hva veteranbegrepet innebærer. Foto: Torgrim Halvari

Vi tok også en prat med president i NVIO Ole Asbjørn Fauske. Han startet med å si hvor fornøyd alle var med kongebesøket.

- Jeg kan nesten ikke understreke nok hvor fint det var at kongen brukte sin tid på å besøke oss, det gir et utrolig sterkt signal for oss som organisasjon, men hans besøk hos oss er større enn som så, det viser at han er opptatt av veteransaken og norske veteraner. Vi har nå alle lokallagslederne samlet og gjennom å komme hit så sprer kongen budskapet om at han bryr seg om veteraner i hele landet. Han var synlig rørt når han reiste.

Fauske syntes det hadde vært en fantastisk fin stemming under hele møtet. -Jeg tolker det som at vi har et godt samarbeid og en god kultur i NVIO som fungerer og som vi kan ta med oss videre inn i fremtiden.

Han mener videre at veteranarbeidet alltid har vært viktig, men kanskje spesiellt når i disse dager. -Det å jobbe med veteransaken har alltid vært viktig, men med den situasjonen vi har i Europa nå, så stopper kanskje folk opp og tenker litt ekstra, det blir lettere å få forståelse for det å ha en god veteranpolitikk. Jeg bruker å si at det er viktig for oss i Norge at vi ivaretar de to viktigste sikkerhetspilarene våre, medlemskap i NATO og støtte til et sterkt internasjonalt FN. Det er viktig for oss og vi er en ettertraktet samarbeidspartner. Den viktigste grunne til dette er måten vi har løst våre oppdrag på, altså hvordan våre veteraner har oppført seg. At vi har en god veteranpolitikk er helt avgjørende for at vi også i fremtiden får de riktige folkene til å stille til internasjonale oppdrag.

Hvordan skal vi engasjere de unge veteranene?

- Det er klart en av våre utfordringer at vi er en organisasjon med en gjennomsnittsalder på rundt 60 år, det er klart at vi må justere kursen en del slik at vi også klarer å fange opp yngre veteraner. Det er ikke noe enkelt svar på det men en av de tingene vi må gjøre er at vi må bli flinkere til å engasjere familien til veteranene i de aktivitetene vi har slik at det oppleves som meningsfylt ikke bare for veteranen men for hele familien å delta på de aktivitetene som vi har, avslutter Fauske.


President i NVIO Ole Asbjørn Fauske mener Veteranarbeidet alltid har vært viktig, men kanskje spesielt i disse dager. Foto: Torgrim Halvari

Forrige        32 av 1715        Neste
loader