NOF gjør alt i sin makt, for å spille sjef sjø og marine god
- Nå må vi få på plass pensjonspoeng på vakt og øvelsestilleggene, og vi må få på plass en ATF som bygger sjøforsvaret, øker ståtiden og øker antall seilingsdøgn, sier artikkelforfatter Robin Dale Oen. Foto: Forsvaret

NOF gjør alt i sin makt, for å spille sjef sjø og marine god

NOF sitter i disse dager sammen med sjefene for Sjøforsvaret og Marinen for å løse kabalen som gjør at våre fartøy kan få økt aktivitet på havet slik regjeringen ønsker. Dessverre er ikke dette like enkelt som partiene på stortinget tror. Det er ikke bare å knipse!
Publisert: 2022.04.03
Robin Dale Oen
Vi har i dag en fregatt som seiler i den internasjonale hangarskipeflåten i Middelhavet, en kapasitet som i disse dager har blitt etterspurt for en lengre periode en den som i utgangspunktet var avtalt.

Vi har fregatter, minefartøy, ubåter og korvetter i storøvelsen Cold Respons.

Vi har eminente kystvaktskip som patruljerer langs norskekysten og der ivaretar vår suverenitet hver dag året rundt.

Vi kan trygt si at våre kolleger strekker seg langt hver dag for våre felles sikkerhet og interesser.

Våre kolleger på seilende fartøy jobber i snitt 3 årsverk per år, de har en meget utfordrende hverdag.

Sterke lojaliteten til kolleger, flagget og uniformen gjør at det går rundt, noenlunde.

Jeg sier noenlunde, fordi vi har ingenting å gå på, det er tusenvis av timer som ligger og venter på avspasering, det er tusenvis av dager som venter på å kunne tas ut i ferie, og det er hundrevis av familier som gjerne skulle ha en kone, en mor, en far eller mann hjemme oftere.

All honnør for den lojaliteten som er der ute, men hvor langt kan vi strekke denne strikken?

Ukentlig får jeg besøk på kontoret av unge fremadstormende kolleger som sårt trengs av sjøforsvaret, kolleger som er helt avgjørende for at vi skal kunne gå fra land og gjøre det vi skal langs norskekysten. De har alle fått tilbud fra sivile næringer som frister med forutsigbarhet og god pensjonsopptjening fra første til siste krone.

Ja, vi jobber hver dag for at sjef sjø og sjef marine skal få skipene til havs, men vi jobber også for at skipene skal være en god arbeidsplass. Vi sliter med dette i dag, og får vi det ikke til i fremtiden greier vi ikke å konkurrere med de sivile næringene.

Vi får det iallfall ikke til om vi ikke ser på pensjon og forutsigbarhet til våre mest dyrebare verdier, våre kolleger.

Det er fint å få et tilskudd i milliardklassen, det er fint å få midler til vedlikehold og flere døgn på havet, men hvem skal seile?

Vi har ikke flere kolleger enn dem vi har, og de er allerede kjørt altfor hardt.

Har vi råd til å skvise sitronen mer?

Som tillitsvalgt og kollega i verdens beste marine, adresserer jeg spørsmålene videre til forsvarsminister Enoksen. Nå må vi få på plass pensjonspoeng på vakt og øvelsestilleggene, og vi må få på plass en ATF som bygger sjøforsvaret, øker ståtiden og øker antall seilingsdøgn.

Robin Dale Oen HTV Marinen
Forrige        133 av 1715        Neste
loader