Opprettholder vedtaket om anskaffelse av stridsvogn Kjøper inn Leopard 2A7
-NOF er fornøyd med at regjeringen nå tydelig sier ifra at man opprettholder den avgjørelsen man tidligere har tatt og håper at prosessen går i tråd med plan. Nye stridsvogner er avgjørende for at vi skal opprettholde en troverdig norsk hær, og dermed et troverdig norsk forsvar sier forbundsleder Torbjørn Bongo. Bildet er fra en tidligere demonstrasjon av tysk og koreansk stridsvogn. Foto: Torgrim Halvari

Opprettholder vedtaket om anskaffelse av stridsvogn

Kjøper inn Leopard 2A7

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kunne i dag under en pressekonferanse informere om at regjeringen opprettholder vedtaket om anskaffelse av stridsvogner. Nåværende Leopard-stridsvognen skal erstattes av tyske Leopard 2A7 NOF er fornøyd med at Regjeringen står ved Stortingets beslutning.
Publisert: 2023.02.03
Torgrim Halvari
Klokken 10:30 i dag ble vi informert om at vedtaket om anskaffelse av stridsvogner vil gå i henhold til plan. Norge går til innkjøp av 54 stridsvogner av typen Leopard 2A7, forsvarsministeren opplyser at den første vil være klar til levering i 2026.

I tillegg til de 54 som er bestilt ligger det ifølge Gram inne en opsjon på ytterligere 18 stridsvogner.

I fjor vedtok Stortinget innkjøp av stridsvogner og Regjeringen var før jul nesten kommet i mål i prosessen med å bestemme om den nåværende Leopard-stridsvognen skulle erstattes av den tyske Leopard 2A7 eller koreanske K2 Black Panther.

Det skapte imidlertid stor debatt da forsvarssjef Eirik Kristoffersen ga uttrykk for at han ønsket å stanse innkjøpet til fordel for helikopter og langtrekkende artilleri.

Forslaget ble kjent gjennom en artikkel i DN mot slutten av november 2022. [Forsvarssjefen slipper politisk bombe (+) | DN]

NOF var da kritiske til at forslaget ikke var blitt behandlet i tråd med hovedavtalen med fagforeningene i Forsvaret.

I dag har imidlertid regjeringen tydelig sagt ifra at innkjøpet vil bli gjennomført.

“NOF er fornøyd med at regjeringen nå er tydelig på at man opprettholder den avgjørelsen man tidligere har tatt og håper at prosessen med anskaffelsen går i tråd med plan”, sier forbundsleder Torbjørn Bongo, og sier videre at “Nye stridsvogner er avgjørende for at vi skal opprettholde en troverdig norsk hær, og dermed et troverdig norsk forsvar. Vi er glad både for antall og valg av type som fremstår godt begrunnet.»

Forbundslederen poengterer også at det var bra og viktig at Regjeringen så kjapt avklarte den usikkerheten som ble skapt gjennom Forsvarssjefens anbefaling, og forteller at forslaget har skapt uro i deler av Hæren.

NOF ser frem til at nye stridsvogner skal styrke Hærens kampkraft.Forrige        49 av 1715        Neste
loader