Paradiset Hardangervidda
Har du planer om å overnatte på betjente og ubetjente turisthytter, tjener du raskt inn et medlemskap i DNT. I tillegg gir medlemskapet tilgang på mange ressurser som lokale turlag, kurs og arrangementer – og ikke minst magasinet Fjell og Vidde. Foto: Pixabay

Paradiset Hardangervidda

En fjelltur fra hytte til hytte er kanskje det «norskeste» av alle ferier. Hardangervidda er godt egnet til dette – området byr på mengder med ulike turer, flere betjente og ubetjente hytter og er innen grei reiseavstand for veldig mange.
Publisert: 2021.07.04
Harald Rishovd
Friluftslivet har på mange måter fått et solid oppsving under koronapandemien. Det har vært noen problemer rundt bruk av DNT-hyttene, denne artikkelen tar høyde for at det blir mulig å bruke dem ganske normalt i sommer – sjekk dnt.no for oppdatert info.

Turforslaget
For mange er planleggingen av turen halve moroa. Bruk tid på dette – vær forberedt på fjellet. Det kan sludde nesten vannrett i juli! Test at du klarer en distanse tilsvarende den lengste etappen med aktuell ryggsekk og fottøy FØR du drar på tur.

Skinnarbu – Mogen – Lågaros – Mårbu – Kalhovd – Helberghytta
Dette er en ganske krevende fem dager lang tur med nesten uendelig mange påbyggingsmuligheter hvis tiden tillater. Du starter med å ta skyssbåten Fjellvåken II fra parkeringen ved Skinnarbu inn til Mogen Turisthytte der du overnatter. Neste dag legger du i vei på en 15 kilometer lang etappe inn til selvbetjeningshytta Lågaros. Hvis formen er bra, kan du tredje dag legge ut på de krevende 25 kilometerne til Mårbu turisthytte. Fjerde dag går du 18,7 kilometer fra Mårbu til Kalhovd turisthytte. Der kan du ha en bil parkert, eventuelt gå de 21 krevende kilometerne til historiske Helberghytta og overnatte der før du neste dag tar Krossobanen ned til Rjukan og buss tilbake til startstedet ved Skinnarbu.

Hva er det viktigste utstyret?
Ryggsekken: For en fire til fem dager lang tur fra hytte til hytte, er en sekk på 40 til 50 liter passende. Utvalget av sekker er stort. Velg en som passer din rygglengde, og sjekk at bæresystemet og selve konstruksjonen er tilpasset den vekten du skal ha med på turen.

Bekledning: Basisbekledningen er en lett ulltrøye og turbukse og jakke i lett softshell. Disse gir beskyttelse mot været, puster godt og har stretch for god bevegelighet. I tillegg kan du med fordel ta med en shorts i samme materiale og en t-skjorte i lett ull. Et sett ullundertøy hjelper deg å holde varmen hvis dagene blir litt kjølige, og lukter ikke vondt selv etter flere dagers bruk – så lenge du husker å lufte plaggene etter hver etappe. Ta også med et egnet sett med skallbekledning – regnvær ned mot null grader kan fort gjøre turen ubehagelig (og farlig) kald. Kombinasjonen med en tynn innersokk (linersokk) og en tykkere ullsokk forebygger gnagsår, og er komfortabel å gå med. To par innersokker og to par litt tykkere ullsokker holder bra for en femdagers tur.

Fjellstøvler: Det er et gammelt ordtak som sier at én kilo på føttene tilsvarer fem kilo i ryggsekken. Dette kan nok diskuteres, men de fleste er enige om at lette fjellstøvler eller hikingsko er viktige for en god fjelltur. Men støvlene eller skoene må ikke være så lette at de føles ustabile hvis du går med tung ryggsekk.

Sovepose eller lakenpose: Skal du ligge på hytte, er en lakenpose tilstrekkelig, og lar deg spare rundt en kilo vekt i sekken. Lakenposer finnes i bomull, syntetiske materialer eller silke, velg den du ligger best i.

Turstaver: Nei, vandrestaver er ikke noe bare gamle damer går med. Staver i riktig lengde hjelper deg å avlaste hofter og knær, kan gi ekstra kraft oppover og stabilitet nedover, og kan være kjekke å ha når du krysser en elv. Velg justerbare staver med egnet tupp og solid låsing av hvert ledd. Veksle mellom å gå med og uten stavene på turen – fest dem på sekken når de ikke trengs.

Uten mat & drikke …
En fjelltur er ikke stedet for en slankekur. Tenk grundig på hvor mange kalorier du trenger hvert døgn. Trekk fra det du kan spise på turisthyttene og i matpakken du smører hver dag, og ta med resten i form av frysetørket turmat, sjokolade, rosiner, energibarer og nøtteblandinger. Det er stort sett trygt å drikke vannet i fjellet, men ta med en 1 liters drikkeflaske og et kokeapparat så du kan koke varmt vann til de frysetørkede rettene eller en kopp kaffe eller te.

Pakk lett
En lett og riktig pakket sekk gjør turen bedre – for de fleste av oss. For nevnte tur trenger du ikke tyngre sekk enn 10 kg, og pakker du lett kan du godt barbere vekk enda 2–3 kg. For god balanse pakker du tyngre gjenstander som for eksempel en termos eller turkjøkken nederst i sekken og inn mot ryggen. Du trenger ikke ekstremt lett utstyr, men hvis lysten (og lommeboka) sier ja, så finnes det mye morsomt i karbon og titan.

Nyt turen
Det kan kanskje være fristende å sjekke om det er noen passende KOM på Strava underveis på etappene og se om de lar seg slå. Men for de aller fleste handler en fjelltur om å nyte. Ta deg tid til en kaffekopp på en fjelltopp, skyll føttene i friske fjellbekker, nyt Et lite stykke Norge eller en neve nøtter og rosiner når du synes at du fortjener en belønning. Ro ned, finn den gode turfølelsen!

Meld deg inn i Den Norske Turistforening
Har du planer om å overnatte på betjente og ubetjente turisthytter, tjener du raskt inn et medlemskap i DNT. I tillegg gir medlemskapet tilgang på mange ressurser som lokale turlag, kurs og arrangementer – og ikke minst magasinet Fjell og Vidde. Les mer på dnt.no

Dette legger du i sekken:
Alt du trenger av ekstra bekledning, en lue, et par hansker, undertøy til hver dag og en lakenpose. Kartmappe med kart over turområdet og kompass, GPS hvis du bruker det, en ladebank til smarttelefonen og GPS, et lett kokeapparat og passende mengde gass, en kniv eller et multiverktøy, en pocketbok samt et førstehjelpssett med det mest nødvendige samt litt ekstra gnagsårplaster. I tillegg anbefales enten en tynn vindsekk du og turfølget kan krype inn i eller en Jerven fjellduk i tilfelle skikkelig grisevær. Ting som absolutt ikke bør bli våte (matpakker, mat, undertøy, lakenpose) legger du i en eller flere vanntette pakkposer.

Saken har tidligere vært publisert i Befalsbladet nr. 2 2021
Forrige        45 av 1549        Neste
loader
Norges offisers- og spesialistforbund 2021
Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå