Skifte av HTV i FMA
Fra høyre: Avtroppende HTV i FMA, Carl Rode, nestleder i NOF, Tor Egil Vangstad og påtroppende HTV i FMA, Henning Opskar.
NOF

Skifte av HTV i FMA

- «Den største gleden er å være med å utforme fremtiden til etaten, ivareta personellet, løse problemer som personellet opplever lokalt og lage egne regelverk som tilfredsstiller arbeidsgiver». Det mener avtroppende hovedtillitsvalgte i Forsvarsmateriell (FMA), Carl Rode, har vært det beste med tillitsvervet.
Publisert: 2020.12.15
Torgrim Halvari.

Fra 1. februar 2021 er det hytta, skigåing og forefallende arbeid på huset som blir hovedgeskjeften til Carl Rode. Etter 20 år i tillitsmannsystemet og en enda lengre tid i Forsvaret går Rode snart inn i pensjonistenes rekker. 

I perioden han har sittet som hovedtillitsvalgt i FMA har det vært en del forandringer. Den største er ifølge Rode selv innføringen av den nye ordningen for militært tilsatte (OMT) som har medført ønsker om å gjøre FMA mer sivil, noe som Rode mener har medført et stort press mot den militære kompetansen.

Jeg mener forandringene skjedde på feil måte. Det er viktig at det er militær kompetanse og erfaring i det FMA driver med. Dette med tanke på at vi er en organisasjon som skal fungere både i krise og krig. Da vi ble skilt ut fra Forsvaret 1. januar 2016 bar det preg av å være en hastebeslutning utført uten at ting var på plass, mener Rode, og tilfører at den eneste fordelen med det hele var at FMA nå har havnet et hakk lenger opp i hierarkiet.

Balansen mellom tillitsvalgt og arbeidstaker

 

Carl har som hovedtillitsvalgt ikke vært frikjøpt, men det er han likevel fornøyd med.

-        Det har fungert veldig bra for min del. Jeg er seksjonssjef til vanlig og jobber med svært dyktig personell som er selvgående. Jeg har også en sjef som anerkjenner tillitsmannsarbeid og som ikke stiller spørsmål ved min tidsbruk, så det har gått bra. Men det betyr jo ikke at det går bra for alle, det er jo en evig diskusjon om vi skal frikjøpe de tillitsvalgte eller ikke. Jeg har hele tiden sagt at jeg ikke ønsker å frigi meg helt fra det faglige, men ønsker å ha en fot i begge leire. Jeg liker det best sånn, sier Rode. 

Ny HTV til rors

 

I starten av neste år får FMA en ny hovedtillitsvalgt ved roret. Henning Opskar ser fram til å tiltre. Han har vært avdelingstillitsvalgt i mange år, og tror at den nye rollen kan bli både spennende og gøy.

Jeg ser fram til å få være med på å forme FMA i framtiden, og så er det kanskje bra at jeg tar med mine maritime kapasiteter inn i rollen, sier Opskar, som også har en lang fartstid i Forsvaret fra blant annet torpedoverkstedet på Olavsvern, våpeninstruktør m.m. Henning avslutter med å skryte av sine kollegaer på partsnivået han nå er tilltsvalgt på..  

I Bergen har vi det veldig kollegialt, så det er sjelden vi må kjøre hardt mot hard. Vi har gode diskusjoner og kommer fram til gode løsninger.

 
Tidligere i uken hadde nestleder Tor Egil Vangstad invitert både av- og påtroppende HTV til hovedkontoret for å formelt takke av Rode som HTV og samtidig ønske Opskar velkommen som påtroppende HTV. «Som etatstillitsvalgt har Rode hatt et stort ansvar, men dette har han taklet på en meget god måte, og vi har aldri tvilt på at medlemmene våre i FMA har vært ivaretatt på en profesjonell og god måte i den tiden han har vært deres øverste tillitsvalgte», sier Vangstad i en kommentar, og fortsetter: 

 «Rode har vært med siden opprettelsen av FMA, så det må jo ha vært spennende å være med å bygge opp en helt ny etat i sektoren. Nå overlater nå roret til Opskar, som med sin bakgrunn som tilltsvalgt og hans personlige egenskaper gjør ham mer enn skikket til å ta fatt på dette vervet. Vi benytter anledningen til å takke Rode for den fantastiske jobben han har gjort for forbundet og våre medlemmer i alle de årene han har vært tillitsvalgt, og ønsker ham lykke til med den nye tilværelsen til neste år.»

 

Forrige        173 av 1594        Neste
loader
Norges offisers- og spesialistforbund 2021
Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå