Til minne om Arnfinn Astad

Til minne om Arnfinn Astad

Publisert: 2023.06.29
Til minne om Arnfinn Astad

Han var en stødig kar, i fagbevegelsen som i lokalpolitikken. Offiseren skal huskes i forbundets historie, slik han vil minnes i hjemkommunen. Han var mangeårig tillitsvalgt i NOF, og ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad. Nå har han gått bort, nær 85 år gammel.

Arnfinn Astad var moldenser som ble trønder. Arnfinn var offiser på Ørlandet og tillitsvalg i NOF. Arnfinn var en verdsatt fagforeningskamerat, og en respektert politiker. Som han selv sa det i et intervju med lokalavisa Fosna-Folket da han fylte 80 år: «Jeg har drevet med organisasjonsarbeid i hele mitt voksne liv.» Det gjorde han; mest av alt i NOF og Arbeiderpartiet, men også på andre arenaer, inklusive i idretten.

Arnfinn tok fatt ved Luftforsvarets befalsskole i 1958, og ble i 1960 befal ved elektronikkskvadronen på Ørland hovedflystasjon. Han fant kjærligheten med Eldrun, og flyttet til Ørlandet i 1968 – for å bli.

Han forble trofast også til vårt forbund, som han sluttet seg til da det ennå var Norges befalslag, og han forble medlem til det siste. Han ledet vår avdeling på Ørland i mange år, og satt også i forbundets ledelse. Kaptein Astad ble først valgt inn i landsstyret i 1986, gjenvalgt i 1990 og 1994.

På 1980-tallet satt Arnfinn bl.a. i forbundets strategiutvalg, som la grunnlaget for en organisasjonsoffensiv som det snart skulle bli behov for. Ennå kan ingen se for seg hva som er i vente, verken i storpolitikken eller forsvarsstrukturen. Derfor er det behov for et nytt strategiutvalg i 1994, ledet av Arnfinn Astad. Det la grunnlaget for den veksten NOF har hatt, og den styrken forbundet igjen har fått, siden den gang.

I det samme intervjuet med Fosna-Folket fortalte han i 2018 om det å være tillitsvalgt, og ta kampen gjennom NOF: «Vi sloss den gangen for å bevare flystasjonen, som var nedleggingstruet». Det begynte med fagforeningsarbeid, så kom lokalpolitikken, der det ene bidro til det andre. Og som lokalpolitiker, etter endt karriere i Forsvaret, tok han på ny kampen for Ørland – nå som hovedkampflybase. Igjen ifølge Fosna-Folket: «Arnfinn bedrev intens lobbyvirksomhet mot det brede kontaktnettet han hadde i Arbeiderpartiet.» Han var da ordfører i Bjugn. Resultatet fra 2012 kjenner vi, og det fikk Arnfinn oppleve på nært hold.

Etter et helt arbeidsliv i Forsvaret gikk Arnfinn Astad av for aldersgrensen i 1998. Da hadde han et imponerende 40 års medlemskap i forbundet å se tilbake på, hvorav hele 30 år som tillitsvalgt.

I NOF skal vi minnes Arnfinn Astad for hans langvarige og oppofrende tillitsvirke på lokalt og sentralt nivå. På 60-årsdagen i 1998 ble han behørig takket for innsatsen med forbundets hederstegn.


Arnfinn Astad var også en markant politiker, innvalgt i Bjugn kommunestyre for Arbeiderpartiet første gang i 1975, og fra 1980 også i Sør-Trøndelag fylkesting. I Bjugn var han ordfører fra 1999 til 2014. Da han gikk av ble etterfølgeren – av Adresseavisen – gitt et klart hint: Nå skulle han hoppe etter Astad. Lista var lagt høyt! Og fortsatt ligger Arnfinn Astads vei der, i 7160 Bjugn.

Du finner Arnfinn Astad på Linkedin, selv om han aldri la ut noe. Under ‘Experience’ står det ‘pensjonist’. Det fikk han erfare i flere gode år, men det hans lange og brede fartstid for forbundet og Forsvaret vi med dyp takknemlighet husker hederskaren Arnfinn for.

Torbjørn Bongo
Forbundsleder, NOF
Forrige        11 av 1715        Neste
loader