Verdig markering av 8 mai i Oslo
Hans Majestet Kronprinsen inspiserer. Foto: Torgrim Halvari

Verdig markering av 8 mai i Oslo

En delvis solfylt hovedstad fikk i dag oppleve en verdig feiring av våre veteraner og at det er 78 år siden Norge ble frigjort fra Nazistenes okkupasjon. I mange år var 8 mai en dag som ikke ble betydelig markert. De siste årene har dagen fått tilbake den betydningen og oppmerksomheten som er fortjent.
Publisert: 2023.05.08
Torgrim Halvari
NOF var med på markeringen og dagen startet ved Rettestedet på Akershus festning med kransnedleggelse og tale ved stortingspresident Masud Gharahkhani. Stortingspresidenten sa i sin tale at selv om de fleste av tidsvitene har gått bort må vi ikke glemme hvorfor vi feirer freden. – vi vil også hedre veteranen som siden 1945 har stått opp for medmennesker, en innsats som har betydd mye for mange, vi må stå sammen mot ondskapen som nå preger Europa, vi har ikke råd til å snu oss bort fra autoritære krefter, sa Stortingspresidenten.


Kransnedleggelse og tale ved stortingspresident Masud Gharahkhan. Foto: Torgrim Halvari

Dagen fortsatte med gudstjeneste, 21 skudds salutt og så kransnedleggelse ved Nasjonalt veteranmonument. Her var det Ina Marie Eriksen Søreide som sto for nedleggelsen. Hun sa blant annet i sin tale at det står respekt av de som tok et skritt fram når det var krevet, men det står også respekt av familiene som sto et skritt bak. – vi feirer i dag veteranene som trygger andres fred og frihet. De færreste hadde sett for seg at vi skulle havne i den alvorligste sikkerhetssituasjonen siden andre verdenskrig. I tiden fremover kreves det at hele samfunnet må ta et skritt fram, sa Ine Marie.


I tiden fremover kreves det at hele samfunnet må ta et skritt fram, sa Ine Marie i sin tale. Foto: Torgrim Halvari

Under veteranlunsjen på Akershus festning var det justisminister Emilie Enger Mehl som holdt tale. – vi er alle takknemlig for at Norge er et fritt land. Helt siden Tysklandsbrigaden var med på å gjenreise Tyskland etter krigen har over 100.000 norske soldater vært med å styrke freden på 4 kontinenter. Våre verdier er de samme i dag som for 78 år siden, det har blitt enda tydeligere de siste årene med det mørke bakteppet vi har fått i Europa. De aller fleste av oss har ikke opplevd krig, men nå går det kanskje opp for fler og fler hva betydningen er av «Aldri mer 9 april» På vegene av regjeringen vil jeg takke for innsatsen og gratulere med dagen, Avsluttet justisministeren.

Under paraden senere på dagen var det statsministeren sin tur til å holde tale. Jonas Gahr Støre startet sin tale med å si at det er ingen tilstand som kommer av seg selv. – vi flagger for frigjøringen og markerer at over 100.000 nordmenn har engasjert seg i andre medmennesker. Det siste året har vært alt fra fredelig. Russland, vår nabo har skapt enorme tap og lidelse i Ukraina. Kjære veteraner det går mange år og linjer fra andre verdenskrig til i dag. Det er viktig å tenke på vår plikt i den tiden vi er inne i. Kjære veteraner, vi hedrer dere. Dere har blitt drevet av pliktfølelse for å verne om demokratiet. Takk for alt dere har gjort, avsluttet statsministeren.


– Vi flagger for frigjøringen og markerer at over 100.000 nordmenn har engasjert seg i andre medmennesker, uttalte statsministeren. Foto: Torgrim Halvari

NOF gratulere med dagen!
Forrige        25 av 1715        Neste
loader