Hæren trenger ny stidsvogner nå
Forsvarsminister Bakke Jensen somler med å anskaffe nye stridsvogner til den norske Hæren.
Forsvaret

I Finland stiller man ut vårt hovedvåpen på museum.

Hva er det vi venter på, forsvarsminister?

Alarmen gikk for mange år siden. Et av Hærens hovedvåpen, våre Leopard 2A4 stridsvogner produsert i 1982, kjøpt brukt i 2003, ramler fra hverandre. Det å skaffe byttedeler til Hærens vogner er en betydelig utfordring, når alle andre land har modernisert sin vognpark og Hæren i Norge står alene igjen på perrongen. I Finland stiller man ut vårt hovedvåpen (LEO 2 A4) på museum.
Publisert: 2021.01.29
Pål B. Nygaard, hovedtillitsvalgt Hæren, Norges offisers- og spesialistforbund

Regjeringens filibustertaktikk, med å forespeile og berolige befolkningen om at det meste er i den skjønneste orden i Hæren, har vært melodien fra både Ine Marie Eriksen Søreide og nåværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Sannheten er desto verre! Den i utgangspunktet knøttlille stridsvognparken består i dag av 38 skrog. Er det slik at vi har 38 blodtrimma up to date-vogner som kan rulle ut når alarmen går? Dessverre er vi langt unna det! Operativt og beredskapsmessig er dette illevarslende, uten at dette berører vår forsvarsminister nevneverdig.

Frank Bakke Jensen og hans parti-kumpan, Hårek Elvenes, snakker om den lysende fremtiden etter 2025. Forhåpentligvis er begge de nevnte herrer ute av alt som har med nasjonens evne til å forsvare eget territorium på det tidspunktet. Deres bidrag til å gjenopprette en viktig del av Hærens stridsevne er å utrede gjennom anbudskonkurranse om fremtidig stridsvogn. Her er det Leopard og en koreansk leverandør som aller mest skal duellere.

Hæren fornyer nå sine pansrede støttekjøretøyer gjennom innkjøp fra Krauss-Maffei Wegman (Leopard chassis). Våre omliggende NATO-partnere samt nordiske venner i Finland og Sverige har alle oppgradert sin stridsvognpark. Her på «bjerget» skal vi utrede om en leverandør i Asia skal levere fremtidens stridsvogn til Norge. Vi risikerer altså å forbli en øde øy midt i NATO-flanken som skal tuske rundt på noe helt særegent. Logistikkmessig er dette hinsides all fornuft. Bestiller regjeringen en ny «NH 90»-anskaffelse, som denne gang skal ramme Hæren?

Frank Bakke-Jensen, slutt med spillfekteriet! Hæren og personellet som skal gjøre jobben fortjener ikke ytterligere utsettelser. Ei heller fortjener norsk forsvarsindustri gjennom Kongsberg og Nammo denne seigpiningen. Det våre allierte har anskaffet til sine mekaniserte avdelinger, LEO 2A7, vil absolutt duge her hos oss. Bakt inn i en slik leveranse kunne også være at produsenten rykket ut og gir våre slitne Leo 2 A4 akutt respiratorhjelp, slik at beredskapen kan heves frem til at nye vogner er på plass innen 2025! Norge anskaffet nye maritime overvåkningsfly til 20 milliarder i rekordfart. Hæren fortjener handling, ikke mer utsettelse.

NOF merker seg at deler av opposisjonen på Stortinget er utålmodig. NOF bestiller herved en instruksjon fra stortingsflertallet – til en regjering som virker kraftløs ovenfor Hærens utfordringer.

Forrige        3 av 20        Neste
loader